Gues


GUES is het muzikale project van de uit Hoofddorp (Noord-Holland) afkomstige muzikant Paul Scheepmaker. Paul studeert aan het Utrechts Conservatorium en aan het Hilversums Conservatorium. In 1990 studeert hij af als klassiek gitarist, met als bijvak jazz.

Op tien jarige leeftijd leert Paul zichzelf gitaar spelen en begint hij met het schrijven van (rock)muziek. Enkele jaren later begint hij met het opnemen van zijn nummers. De naam GUES ontstaat in deze periode.

In 1988 brengt Paul zijn debuut album uit op vinyl: COME ALONG. Dit album bevat een verzameling eigen composities in new wave stijl, zoals in die tijd gangbaar is. Alle instrumenten zijn door hem alleen bespeeld. In 1990 neemt hij met zijn band deel aan de Grote Prijs van Nederland.

In de jaren negentig is Paul Scheepmaker onder andere werkzaam als sessiegitarist bij verschillende landelijk bekende artiesten en verschijnt hij regelmatig op televisie. Hij maakte daarnaast deel uit van diverse heavy bands.

In 1998 besluit Paul de sessie activiteiten de rug toe te keren en zich volledig te richten op zijn eigen muziek, studiowerkzaamheden en zijn eigen gitaarschool in Hoofddorp (sinds 1990). Hij richt zijn eigen platenlabel op, GUEZ Records Ind.

De opnames van het album ONE begint in 1998, deze nemen zo`n 4 jaar in beslag. Alle instrumenten worden ook nu weer door hem zelf bespeeld. De CD wordt op 9 oktober 2002 uitgebracht. Op het album staan zeven eigen composities en vijf nummers van o.a. Van Halen, The Living Colour en Gary Moore, zijn favoriete gitarist.

De videoclip GET OFF MY BACK is sinds 2012 op YouTube te zien. In 2014 verschijnt het album ONE op Spotify en andere streaming platforms. Eind dat jaar is de live-clip SEPARATE WAYS ook op YouTube te vinden.

In 2015 worden opnames gemaakt van een nieuwe rock/rapalbum. Doordat Paul andere verplichtingen heeft en door het niet kunnen vinden de juiste vocalist/rapper wordt het album voorlopig op de lange baan geschoven. Er wordt naar gestreefd om het album begin 2024 alsnog uit te brengen.

In 2019 wordt de geremasterde versie van het debuutalbum COME ALONG uitgebracht. De albumtrack FEELS GOOD verschijnt in 2020 op YouTube. In 2020 worden alle singles van GUES uitgebracht op streamingdiensten: Steppin' Out (1988), Get off My Back (2003), Gotta Get Up (2014), Feels Good (2020).

Op 1 juli 2022 verschijnt een nieuw, geheel akoestisch album van GUES genaamd `17` uitgebracht op alle streamingdiensten. Samenwerking met de (tijdens de opnames) 17 jarige zangeres Tessel van Bueren. 7 tracks uit de tijd dat Paul 17 was en 7 nieuwe tracks, speciaal voor Tessel geschreven. Een album waarop Paul zich kwetsbaar op durft te stellen, en een opvallende breuk met de, over het algemeen, stevige muziek van zijn project GUES.

Momenteel werkt Paul aan zijn Braziliaanse project O FINO DA BOSSA. Eind 2023 komt het tweede album uit. O Fino is overal te streamen. Daarna volgt de afronding van het hierboven genoemde rock/rapalbum. Release naar verwachting begin 2024.

Media


Haarlems dagblad

De twaalf op 'One' te beluisteren - waarvan hij het merendeel zelf componeerde - zijn vrijwel alle opgenomen in de kleine studio op de zolder van zijn Hoofddorpse rijtjes huis. Daar liet hij zich inspireren door muzikale grootheden als Gary Moore en Led Zeppelin.

Lees artikel

Gitarist

Wisselend gezelschap rond Paul Scheepmaker (afgestudeerd klassiek gitarist, nu multi-instrumentalist / componist uit Hoofddorp), die flink grasduint in de rock van de afgelopen veertig jaar. Zeven eigen composities, plus dappere covers van o.a. Gary Moore, Van Halen en Living Colour.

Lees artikel

Headache Magazine

De nummers zijn rock-metal georiënteerd met enkele side step naar wat klassiek en funky werk. De zang wordt afgewisseld door vier zangers, waarvan de zang van Joost Hoogerwerf mij het best bevalt, deze zingt mee op twee covers, nl 'Cult of Personality' van Living Color en het heel goed gespeelde 'Right Now' van Van Halen.

Lees artikel

Live XS

Wat meteen al respect afdwingt aan One is dat multi-instrumentalist Paul Scheepmaker vrijwel alles op deze plaat zelf heeft ingespeeld. Petje af.

Lees artikel