Gues


GUES is het muzikale project van de uit Hoofddorp (Noord-Holland) afkomstige muzikant Paul Scheepmaker. Paul studeert aan het Utrechts Conservatorium en aan het Hilversums Conservatorium. In 1990 studeert hij af als klassiek gitarist, met als bijvak jazz.

Op tien jarige leeftijd leert Paul zichzelf gitaar spelen en begint hij met het schrijven van (rock)muziek. Enkele jaren later begint hij met het opnemen van zijn nummers. De naam GUES ontstaat in deze periode.

In 1988 brengt Paul zijn debuut album uit op vinyl: COME ALONG. Dit album bevat een verzameling eigen composities in new wave stijl, zoals in die tijd gangbaar is. Alle instrumenten zijn door hem alleen bespeeld. In 1990 neemt hij met zijn band deel aan de Grote Prijs van Nederland.

In de jaren negentig is Paul Scheepmaker onder andere werkzaam als sessiegitarist bij verschillende landelijk bekende artiesten en verschijnt hij regelmatig op televisie. Hij maakte daarnaast deel uit van diverse heavy bands.

In 1998 besluit Paul de sessie activiteiten de rug toe te keren en zich volledig te richten op zijn eigen muziek, studiowerkzaamheden en zijn eigen gitaarschool in Hoofddorp (sinds 1990).

De opnames van het album ONE begint in 1998, dit duurt 4 jaar. Alle instrumenten worden opnieuw door hem zelf bespeeld. De CD wordt op 9 oktober 2002 uitgebracht. Op het album staan zeven eigen composities en vijf nummers van o.a. The Living Colour en Gary Moore, zijn favoriete gitarist.

De videoclip GET OFF MY BACK is sinds 2012 op YouTube te zien. In 2014 verschijnt het album ONE op Spotify en andere streaming platforms. Eind dat jaar is de live-clip SEPARATE WAYS ook op YouTube te vinden.

In 2015 zijn de opnames gemaakt van een nieuw rock / rapalbum. Er wordt naar gestreefd om het album in 2021 uit te brengen.

In 2019 wordt de geremasterde versie van het debuutalbum COME ALONG uitgebracht. De albumtrack FEELS GOOD verschijnt in 2020 op YouTube.

In 2020 worden alle singles van GUES uitgebracht op streamingdiensten: Steppin' Out (1988), Get off My Back (2003), Gotta Get Up (2014), Feels Good (2020).

Op 1 juli 2022 is het nieuwe album van GUES genaamd 17 uitgebracht op alle streamingdiensten.

Media


Haarlems dagblad

De twaalf op 'One' te beluisteren - waarvan hij het merendeel zelf componeerde - zijn vrijwel alle opgenomen in de kleine studio op de zolder van zijn Hoofddorpse rijtjes huis. Daar liet hij zich inspireren door muzikale grootheden als Gary Moore en Led Zeppelin.

Lees artikel

Gitarist

Wisselend gezelschap rond Paul Scheepmaker (afgestudeerd klassiek gitarist, nu multi-instrumentalist / componist uit Hoofddorp), die flink grasduint in de rock van de afgelopen veertig jaar. Zeven eigen composities, plus dappere covers van o.a. Gary Moore, Van Halen en Living Colour.

Lees artikel

Headache Magazine

De nummers zijn rock-metal geori├źnteerd met enkele side step naar wat klassiek en funky werk. De zang wordt afgewisseld door vier zangers, waarvan de zang van Joost Hoogerwerf mij het best bevalt, deze zingt mee op twee covers, nl 'Cult of Personality' van Living Color en het heel goed gespeelde 'Right Now' van Van Halen.

Lees artikel

Live XS

Wat meteen al respect afdwingt aan One is dat multi-instrumentalist Paul Scheepmaker vrijwel alles op deze plaat zelf heeft ingespeeld. Petje af.

Lees artikel